8.1.2021 Koronarokotukset alkavat Parkanossa ja Kihniöllä rokotteiden saavuttua 11.1.2021

Ensimmäiset koronarokotteet saadaan alueellemme ensi viikolla, ja rokotukset pääsemme aloittamaan heti tämän jälkeen.

Valtioneuvoston asetus Covid-19-rokotuksista astui voimaan 23.12.20. Suomen koronarokotestrategian mukaan ensimmäisenä rokotusta tarjotaan niille sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöille, jotka hoitavat infektiopotilaita sekä ikäihmisten ympärivuorokautisen hoivan asukkaille ja henkilöstölle. Rokotusjärjestys noudattaa kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) esitystä ja valtioneuvoston asetusta. Rokotusten järjestämisessä teemme yhteistyötä Pirkanmaan alueella sairaanhoitopiirin ja sairaala-apteekin kanssa THL:n ohjeistusten mukaan.

Ensimmäisenä myyntiluvan saanut rokote on haasteellinen kylmäsäilytyksen, säilyvyyden sekä rokotteiden käyttökuntoon saattamisen osalta, joten rokotusten järjestämisessä on otettava nämä asiat huomioon. Siitä syystä rokotusten käytännöt poikkeavat jonkin verran esimerkiksi influenssarokotusten järjestämisestä.

Rokotukset aloitetaan asetuksen mukaisesti terveyskeskusten infektiopotilaita hoitavasta ja koronanäytteitä ottavasta henkilöstöstä sekä ensihoidon henkilöstöstä. Rokotukset toteutetaan yhteistyössä työterveyshuollon kanssa. Pääsemme vähitellen aloittamaan ensi viikon lopulla rokotukset myös ikäihmisten tehostetun palveluasumisen asukkaille ja näiden yksiköiden henkilökunnalle. Asukkaat saavat rokotteen yksiköissä paikan päällä.

Rokotukset etenevät sitä mukaan, kun rokotteita saadaan lisää. Tavoitteena on lähiviikkoina rokottaa infektiopotilaiden hoitoon osallistuvat työntekijät sekä hoivakotien asukkaat ja henkilökunta. Tämän jälkeen alkavat muiden riskiryhmien rokotukset THL:n vielä jatkossa tarkentuvien ohjeistusten mukaisesti. Rokotukset tulevat tapahtumaan ajanvarauksella, ja näistä käytännöistä kunkin riskiryhmän rokotusten alkaessa tulemme tiedottamaan tarkemmin eri kanavissa.

Nyt käytettävissä olevaa rokotetta annetaan kaikille kaksi rokotusta kolmen viikon välein. Kaikkien halukkaiden rokottaminen tulee kestämään kuukausia. Rokotusten eteneminen riippuu siitä, kuinka nopeasti lääkeyhtiöt pystyvät tuottamaan ja jakelemaan rokotteita sekä siitä, kuinka nopeasti rokotteet saadaan annettua tilanteessa, jossa massarokotustapahtumat eivät ole mahdollisia koronaepidemian rajoitustoimien vuoksi.

Lisätietoja koronarokotteesta, sen tehosta ja turvallisuudesta sekä rokottamisen aiheista ja vasta-aiheista löytyy THL:n sivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus.

Leila Törmä Palvelupäällikkö Kolmostien Terveys

Lasse Korpi
Johtava lääkäri
Kolmostien Terveys

Taina Niiranen
Terveys- ja hyvinvointijohtaja
Parkanon kaupunki