Tilannekatsaus 7.5.2020 Parkano-Kihniö yhteistoiminta-alueella

Tilanne Kolmostien Terveyden toiminta-alueella on koronavirusepidemia suhteen pysynyt edelleen rauhallisena. Epidemia Suomessa ja etenkin Pirkanmaalla on kehittynyt hitaammin kuin sen alkuvaiheessa arvioitiin, mihin valtioneuvoston määräämillä rajaamistoimilla lienee ollut merkittävä vaikutus. Pirkanmaalla runsaasta testaamisesta huolimatta uusia koronavirustartuntoja todetaan päivittäin vain yksittäisiä. Suomessa ensimmäisen aallon katsotaan olevan jo takana, ja se on ollut odotettua lievempi. Valtioneuvosto onkin asteittain alkanut purkaa rajoitustoimia siirtyen ns hybridistrategiaan, jossa koronaviruksen aktiivinen testaaminen, eristäminen, jäljittäminen ja hoitaminen korostuvat, ja yhteiskuntaa voidaan asteittain avata.

Meilläkin koronavirustestiin pääsee helposti, jos on oireita. Noudatamme sairaanhoitopiirin ja THL:n ohjeita. Koronaviruksen seuraavaa aaltoa odotetaan tulevaksi tällä hetkellä loppukesästä/syksystä, mutta ennusteet voivat vielä muuttua. Vaikka elämme jonkinlaista tasannevaihetta epidemian suhteen, koronavirus ei ole hävinnyt ja riski koronavirusinfektion saamiselle on koholla koko maassa. On ensiarvoisen tärkeää, että kaikki noudattavat viranomaisten antamia suosituksia, kuten liikkumis- ja kokoontumisrajoituksia sekä lähikontaktien välttämistä.

Perussairauksien ja muiden terveysasioiden hoito on tärkeää poikkeusaikoinakin

Haluamme muistuttaa, että pitkäaikaissairauksien hyvä hoito on tärkeää kaikkina aikoina, myös vallitsevan pandemiatilanteen aikana. Nyt on hyvä aika hoitaa pitkäaikaissairauksien kontrollit ja hoitamatta jääneet terveysasiat. Tarvittavia jatkoselvittelyjä, kuten laboratorio- ja kuvantamistutkimuksia sekä erikoissairaanhoidon konsultaatioita tehdään. Kuntalaiset voivat ottaa yhteyttä terveyskeskuksen ajanvaraus- ja neuvontanumeroon (puh. 03 443 3400) mieltä askarruttavissa asioissa. Asiantuntevat hoitajamme selvittävät ongelmaa tarkemmin ja palveluvalikoimassamme on tarjolla vaihtoehtoisia tapoja saada palvelua: lääkärin tai hoitajan kanssa voi asioida puhelimitse, Pihlajalinna Terveyssovelluksen kautta chat- ja videoyhteyttä käyttäen tai terveyskeskuksen ajanvarausvastaanotolla käyden.

Videovastaanotolle entistä helpommin ja ilmaiseksi vastaanotolle

Terveyssovellukseen tulee ensi viikolla uusia ominaisuuksia, jolloin videovastaanotolle hakeutuminen on entistä helpompaa. Jo nyt voi varata kiireettömiä videovastaanottoaikoja ensi viikolle ja siitä eteenpäin. Moni asia hoituu Terveyssovelluksen kautta tai perinteisesti puhelimella, ilman fyysistä käyntiä terveyskeskuksessa. Terveyssovelluksen etävastaanotoilta asiakasmaksuja ei peritä kesäkuun loppuun saakka, joten myös lääkärin videovastaanotot ovat ilmaisia. Lähiviikkoina Terveyssovellukseen tulee myös uusi toiminto pitkäaikaissairauksien määräaikaiskontrolleja varten, jolloin perussairauksien hoito kotisohvalta tulee entistä helpommaksi.

Terveyskeskuksessa asiointi on turvallista

Asiointi Kolmostien Terveyden toimipisteissä Parkanossa ja Kihniössä on turvallista. Kiirevastaanotolla asioidessa yhteydenotto puhelimitse etukäteen on edelleen tärkeää, sillä hoidamme infektio-oireiset asiakkaat erillään muista asiakkaista. Hengitystieoireiset ohjataan erilliseen hengitystieinfektiovastaanottoon ja henkilökuntamme huolehtii erittäin tarkasti hygieniasta. Henkilöstömme on hengitystieoireisten kanssa toimiessaan varustautunut suojavarustein. Varmistamme myös asiakkaiden kulun ohjauksella turvallisen liikkumisen terveyskeskuksessa. Edelleen on hyvä muistaa, että hengitystieinfektioita vältetään tehokkaimmin huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, sekä sosiaalisia kontakteja välttämällä.

Hyvinvointi ja VirtaParkki

Elämme poikkeusaikoja, jotka tuovat haasteita kaikkien jaksamiselle ja hyvinvoinnille. Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme näinä vaikeina aikoina. Psyykkisissä ongelmissa apua on tarjolla matalla kynnyksellä terveyskeskuksen kautta ja verkosta mielenterveystalo.fi. Vastaamon matalan kynnyksen psykoterapiaa on edelleen tarjolla ja psykiatrian poliklinikka auttaa vaikeimmissa tapauksissa.

Kuntalaisten hyvinvointia tukemaan olemme myös perustaneet verkkoon VirtaParkki-hyvinvointikanavan ja kalenterin, josta löytyy palveluja ja sisältöä vauvasta vaariin hyvinvointia tukemaan (mm jumppatuokioita ja muuta liikunnallista ohjelmaa, kulttuuritoimintaa, lapsiperheille suunnattuja videoita ja ryhmiä, asiantuntijoiden tietoiskuja, ikäihmisille etäikätoria ja muuta päiväohjelmaa). VirtaParkki löytyy Parkanon kaupungin nettisivujen kautta ja iso osa VirtaParkin materiaalista on katsottavissa Parkanon kaupungin Youtube-sivulla. VirtaParkki on vahvasti myös sosiaalisessa mediassa. Käy tutustumassa ja kerro meille, mitä haluaisit nähdä kanavalla. Toivomme, että VirtaParkki antaa kuntalaisille virtaa ja tukea hyvinvoinnin ylläpitämiseen näinä haastavina aikoina.

Kolmostien Terveys Oy
Lasse Korpi, johtava lääkäri

Parkano-Kihniö yhteistoiminta-alue
Tarja Marjamäki, hallintoylilääkäri
Taina Niiranen, terveys- ja hyvinvointijohtaja