Marraskuu on influenssarokottamisen pääkuukausi, ajanvaraus aukeaa tiistaina 25.10.2022

Influenssarokotus on mahdollista saada vain ajanvarauksella. Rokotusaikoja avataan sitä mukaa, kun rokotteita kuntiin saadaan. Pyydämme suosimaan sähköistä ajanvarausta.

Rokotukset aloitetaan vakavalle influenssalle erityisen alttiista henkilöistä sekä hoitavista sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstä. Sen jälkeen rokotusta tarjotaan muille riskiryhmille.

 1. Influenssarokotukset annetaan rokotuspisteillä Parkanon neuvolassa ja Kihniön terveyskeskuksessa päivätoiminnan tiloissa

  Sähköiseen ajanvaraukseen pääset tästä

  Jos haluat asioida puhelimessa, voit soittaa numeroon 040 480 3028 (ma-to klo 8.30–9.00 ja 12.30-13.00). Ajanvarausnumero voi ajoittain ruuhkautua puhelumäärän mukaan.

  Huomioithan, että influenssarokotukseen varatulla ajalla ei ole mahdollista hoitaa muita asioita.

 2. Influenssarokotus äitiys- ja lastenneuvoloissa, raskaana olevat ja alle 7-vuotiaat lapset.

  Influenssarokotus on mahdollista ottaa normaalin neuvolakäynnin yhteydessä. Jos toivot käynnin yhteydessä rokotusta useammalle henkilölle, ota yhteys neuvolan terveydenhoitajaan etukäteen.

 3. Influenssarokotus kotihoidon/omaishoidon asiakkaille ja hoivakodeissa asuville

  Jos olet kotihoidon tai omaishoidon asiakas, etkä pääse kulkemaan rokotuspisteelle, saat influenssarokotuksen näiden palvelujesi yhteydessä. Samassa taloudessa asuvat ilmaiseen rokotukseen oikeutetut henkilöt voidaan rokottaa kotikäynnin yhteydessä STM:n lähipiirin rokotuksia koskevan asetusmuutoksen astuttua voimaan. Hoivakotiasukkaat saavat rokotteen hoivakodissa.

 4. Muille rokotukset

  Muut kuin edellä mainittuihin riskiryhmiin kuuluvat voivat hankkia rokotteen apteekista reseptillä ja varata hoitajalle ajan rokotusta varten. Reseptin voit pyytää soittamalla numeroon 040 480 3028 (ma-to klo 8.30–9.00 ja 12.30-13.00). Moni työnantaja myös tarjoaa työntekijöilleen rokotuksen työterveyshuollossa.

Turvallinen rokotus kaikille

Tulethan rokotukseen ainoastaan terveenä. Saavu rokotuspaikalle vasta mahdollisimman lähellä rokotusaikaasi, etteivät odotustilat ruuhkautuisi. Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Ota Kela-korttisi valmiiksi esille. Rokotustilannetta varten kannattaa pukeutua niin, että olkavarsi on helppo paljastaa.

Kauden 2022–2023 influenssarokote

Influenssakaudella 2022–2023 rokotusohjelmassa tarjotaan

 • pistettävää VaxigripTetra-rokotetta kaikille ikäryhmille
 • FluenzTetra-nenäsumuterokotetta 2–6-vuotiaille

Rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Se ei suojaa flunssalta eli nuhakuumeelta.

Influenssarokote vähentää

 • influenssasta johtuvia kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja
 • vakavan influenssan ilmaantuvuutta
 • jälkitauteja, kuten korvatulehduksia, keuhkoputkentulehduksia, keuhkokuumeita sekä sydäninfarkteja ja aivoverenkierron häiriöitä
 • influenssatartuntoja: kun henkilö ei sairastu, hän ei tartuta muita

Millainen on influenssarokotteiden suojateho?

Suojan syntymiseen menee noin 2 viikkoa. Influenssarokotteiden suojateho vaihtelee kaudesta toiseen. Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.

Influenssarokotteen antama suoja kestää noin vuoden verran.

Influenssarokotteen tehoon vaikuttavat monet tekijät, kuten

 • mitkä virukset aiheuttavat kunakin kautena epidemioita
 • kuinka hyvin rokotevirukset vastaavat niitä viruksia, jotka aiheuttavat epidemioita
 • rokotteen ominaisuudet, kuten tehosteaineet
 • kuinka hyvin rokotettu kykenee muodostamaan suojaa. Suojatehon muodostumiseen vaikuttavat myös rokotettavan ikä, perustaudit sekä käytetyt lääkkeet.

Mitä haittoja influenssarokotteesta voi olla?

Kaikilla rokotteilla voi olla haittavaikutuksia, mutta ne ovat yleensä ohimeneviä ja niitä esiintyy vain pienellä osalla rokotetuista.

Pistettävän influenssarokotteen jälkeen rokotuskohta saattaa punoittaa ja aristaa. Nenäsumuterokotteen jälkeen nenä voi olla tukkoinen ja nuhainen. Jos rokotettava saa influenssatartunnan ennen kuin suoja on syntynyt, hän voi sairastua influenssaan. Haittaa rokotuksesta ei tällöinkään ole, tavallista vaikeampaa tautia ei ole odotettavissa.