Koronaviruksen (COVID-19) näytteenotto käynnistyi Parkanossa 24.3.2020

Kolmostien Terveys on käynnistänyt koronaviruksen (COVID-19) näytteenottotoiminnan Parkanon terveyskeskuksessa ensimmäisten Pirkanmaan kuntien joukossa. Näytteenoton avaaminen mahdollistaa kuntalaisille tutkimuksen lähellä kotia, kun aiemmin näytteenottoa varten on joutunut kulkemaan Tampereelle.

Koronavirusta (COVID-19) epäiltäessä, on suositeltavaa ensin tehdä OMAOLO.FI -palvelussa oleva koronaviruksen oirearvio. Jos oirearvio ohjaa olemaan yhteydessä terveydenhuoltoon, otetaan yhteys puhelimitse terveyskeskukseen 03 443 3400. Yhteyden terveyskeskuslääkäriin saa myös Pihlajalinnan terveyssovelluksen kautta kunta-asiakkaana arkipäivisin 8-15.30.

Kaikkia halukkaita ei voida testata. Näytteenotossa noudatetaan THL:n ja PSHP:n näytteenottokriteereitä, ja päätöksen testaamisesta tekee aina lääkäri. Kun päädytään COVID-19-näytteenottoon, potilas saa näytteenottohoitajalta tarkat ohjeet näytteenottoon saapumisesta ja muistakin näytteenottoon liittyvistä asioista. Näytteenotto tehdään mahdollisuuksien mukaan drive-in-periaatteella, jolloin vältetään ylimääräinen asiointi terveyskeskuksessa. Näytteenotto voidaan sopia myös Parkanon hengitystieinfektiopoliklinikalle. Näytteitä ei oteta Fimlabin toimipisteessä. Näytteitä otetaan vain arkipäivisin.

Edelleen on erittäin tärkeää, että hengitysinfektio-oireista kärsivät eivät tule terveyskeskukseen suoraan vaan ottavat aina yhteyttä ensin puhelimitse 03 443 3400 tai Pihlajalinnan terveyssovelluksen kautta. Sekä Parkanossa että Kihniöllä on hengitystieinfektiopotilaille erillinen vastaanotto. COVID-19-näytteitä otetaan vain Parkanossa.