Koronatestaus Kolmostien Terveydessä jatkuu ennallaan - valmius myös pikatestauksen hyödyntämiseen

Parkanon Pihlajalinna-lääkäriasema on aloittanut antigeenipikatestit yksityis- ja työterveysasiakkaille, kuten Yläsatakunta-lehtikin uutisoi 10.12.2020. Kolmostien Terveys on ollut pikatestien saamisessa Parkanoon aloitteellinen, mutta ei toistaiseksi siirry laajamittaiseen pikatestaamiseen. Kolmostien Terveydellä on kuitenkin valmius ottaa pikatestit nopeasti käyttöön tarvittaessa.

On erinomaista, että olemme saaneet valmiuden pikatestien tekoon paikallisesti, Kolmostien Terveyden johtava lääkäri Lasse Korpi toteaa.

Tässä vaiheessa emme kuitenkaan vielä siirry laajamittaisesti pikatesteihin. Ainakin toistaiseksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kannan mukaan kaikki negatiiviset pikatestitulokset on varmistettava yleisimmin käytössä olevalla koronatestillä eli PCR-tutkimuksella, joten joutuisimme tekemään tuplatestaamista käytännössä kaikille. Pihlajalinnan yksityiset lääkäriasemat puolestaan noudattavat oman keskuslaboratorionsa Synlabin ohjeistusta, jonka mukaan positiiviset antigeenitestin tulokset täytyy varmistaa PCR-testillä. Aluksi jokaisessa uudessa näytteenottopisteessä varmistetaan myös kymmenen ensimmäistä negatiivista antigeenitestin tulosta PCR-testillä. Antigeenitestauksen käytännöt eivät ole siis Suomessa vielä vakiintuneet yhdenmukaisiksi, Korpi kertoo.

Nyt kun epidemiatilanne paikallisesti näyttää rauhoittumisen merkkejä, pikatestin tuomat edut eivät Korven mukaan ole niin merkittäviä ja Kolmostien Terveys jatkaa kuntalaisten testaamista entiseen tapaan pääsääntöisesti PCR:llä.

Mutta jos epidemiatilanne vaatii, voimme nopeasti hyödyntää pikatestausta ja tietyissä tilanteissa voimme pikatestausta hyödyntää jo nyt. Pikatesteissä etu on nimenomaan nopeus, sillä tuloksen voi saada parhaimmillaan jo puolessa tunnissa. Koronapositiiviset saadaan nopeammin kiinni ja altistuneet saadaan karanteeniin nopeammin, jolloin epidemian tilannekuvan muodostamisessa päästään askel edelle. Pikatestit eivät valitettavasti ole aivan yhtä herkkiä kuin PCR-testit, joten väärän negatiivisen tuloksen todennäköisyys on suurempi. Joskaan ei PCR-testinkään herkkyys ole lähellekään sataprosenttinen. Maailmalla ja Suomessa, mm. Lapissa, pikatestaamisesta on kuitenkin hyviä kokemuksia, ja mielestäni pikatestaamisen lisäämistä tulisi vakavasti harkita enemmän myös Etelä-Suomessa. Olemme tätä etulinjassa pilotoimassa, Korpi toteaa.

Kaikkiin koronatesteihin tarvitaan aina lähete. Jos epäilet itselläsi koronavirustartuntaa, ota yhteys terveyskeskukseen, p. 03 443 3400, tai omaan työterveyshuoltoosi. Arkisin klo 8-15.30 voit olla terveyskeskukseen yhteydessä myös Pihlajalinna-terveyssovelluksen välityksellä.