Koronarokotukset etenevät rokotteiden saatavuuden mukaan

Rokotukset alueellamme ovat edenneet hyvin, olemme valtakunnan keskiarvon yläpuolella rokotettujen määrän suhteen. Rokotuksia toteutetaan kansallisen ohjeistuksen mukaan. Yleisen ohjeistuksen sekä rokotteiden valtakunnan tason saatavuuden vuoksi, rokotemäärät alueellamme on edelleen rajoitettu.

THL toimittaa rokotteita sairaanhoitopiireille myös alueellisesti kohdentaen. Ne sairaanhoitopiirit, joissa tartuntojen ja erikoissairaanhoitoon joutuneiden määrä on suurempi, saavat rokotteita suhteellisesti enemmän. Sairaanhoitopiiri koordinoi rokotukset siten, että kunnissa rokotukset etenevät samanaikaisesti.

Saamme tietoa meille toimitettavien rokotteiden määrästä viikko kerrallaan, joten vapaita rokoteaikoja ei ole tarjolla joka päivä eikä useamman viikon ajalle kerralla.

Olemme saaneet kuntalaisilta kyselyjä tehosterokotteiden osalta niiden laadusta ja ajankohdasta. Tehosterokote on pääsääntöisesti saman valmistajan rokote kuin ensimmäinenkin rokote. Jos ensimmäinen rokote on ollut Pfizer-Biontecin Comirnaty, myös tehoste on sama Comirnaty. Ainoastaan Astra-Zenecan Vaxzevria-rokote on poikkeus tästä säännöstä. Alle 65-vuotiaalle, joka on ehtinyt saada ensimmäisen rokoteannoksen AstraZenecan rokotteella, annetaan toinen rokoteannos mRNA-rokotteella (Pfizer-Biontec tai Moderna). Yli 65-vuotias saa Astra-Zenecan rokotetta myös tehosteannoksen, mikäli hän kieltäytyy ottamasta tehostetta Astra-Zenecan rokotteena. Mutta suositus siis tässäkin sama valmiste ensimmäiseen ja toiseen rokotteeseen.

Kuntalaiset ovat myös kyselleet mahdollisuutta vaihtaa tehosterokotuksen ajankohtaa. Ajankohdan vaihtaminen on käytännössä erittäin hankalaa. Meille on varattu tehosterokotteet 12 viikon päähän siitä, jolloin ensimmäinen rokote on annettu. Annosväliä ei Pfizerin ja Modernan kohdalla voi siirtää aikaisemmaksi. Oman haasteensa siirtoihin tuo myös rokotteiden pakkaaminen kuuden ja kymmenen annoksen pulloihin. Sairaanhoitopiirin ja kuntien linjauksen mukaan perusteeksi tehosteen siirtämiselle käy vain lääketieteellinen syy. Tällainen voisi olla esimerkiksi syöpähoitojen aloitus. Toivommekin, että kuntalaiset huomioivat tehosteajan jo ensimmäistä rokoteaikaa varatessaan.