Ajankohtaista koronaviruksesta, 3.3.2020

Mikäli epäilet sairastavasi koronaviruksen aiheuttamaa tautia, ota puhelimitse yhteys päivystykseen, puh. 03 443 3400.

Kiinassa on todettu alkuvuonna keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi on tunnistettu uusi koronavirus (COVID-19). Tapauksia on todettu myös Euroopassa ja muualla maailmassa. Suomen ensimmäinen tapaus on todettu Lapin keskussairaalassa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on annettu toiminta- ja näytteenotto-ohjeet koronavirusepäilyissä ja sairaanhoitopiirissä on hyvät valmiudet koronaviruksen aiheuttaman infektion tunnistamiseen, diagnostiikkaan ja hoitoon.

Ajankohtaista tietoa Sairaanhoitopiirin sivuilta

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta löytyy myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) sivuilta. Lue tästä

THL on 4.3.2020 avannut valtakunnallisen puhelinneuvonnan koronaviruksesta. Numero 0295 535 535 palvelee arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Koronavirustartuntoja voidaan parhaiten ehkäistä hyvällä käsihygienialla. Kädet pestään runsaalla vedellä ja pesunesteellä tai saippualla erityisesti ennen ruokailua. Koronaviruksia vastaan ei ole rokotetta.

Käsienpesuohje

Mikäli epäilet sairastavasi koronaviruksen aiheuttamaa tautia, tulisi sinun ottaa puhelimitse yhteys päivystykseen, puh. 03 443 3400. Lääkäri selvittää puhelimessa haastattelemalla tarkat altistumis- ja oiretiedot sekä arvioi, täyttyvätkö tautiepäilykriteerit. Mikäli lääkäri puhelinhaastattelun perusteella toteaa sinun tarvitsevan sairaalatutkimuksia/-hoitoa, annetaan tarkat ohjeet tutkimuksiin ja hoitoon hakeutumisesta.

Lisätietoa

Parkanon kaupunki

Matti Rajamäki
hallintoylilääkäri, tartuntalääkäri
puh. 044 786 5401
matti.rajamaki@parkano.fi

Lasse Korpi, johtava lääkäri
lasse.korpi@pihlajalinna.fi

Emilia Koskinen,tartuntatautihoitaja
puh. 044 7865 461
emilia.koskinen@pihlajalinna.fi

Anne Perälä, vastaava hygieniahoitaja
puh. 044 7865 451
anne.perala@pihlajalinna.fi