26.10.2021 Kausi-influenssarokotukset alkavat Parkanossa ja Kihniössä marraskuussa

Kausi-influessarokotukset alkavat Parkanossa ja Kihniössä marraskuussa. Toistaiseksi influenssarokotus on mahdollista saada vain ajanvarauksella. Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä. Lisätietojoja rokotteesta ja ajanvarauksesta löydät tiedotteesta.

Rokote on paras keino suojautua influenssalta ja sen jälkitaudeilta, esimerkiksi keuhkokuumeelta. Rokote on hyvä ottaa joka syksy, sillä sen teho kestää noin vuoden ja influenssavirus muuntuu jatkuvasti. Ottamalla influenssarokotteen suojaat myös läheisiäsi. Influenssavirus ei pääse leviämään, kun riittävän moni on rokotettu.

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä. Tällaisia riskiryhmiä ovat

 • Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö

  etusijalla ovat ne, jotka kohtaavat ja hoitavat influenssaa sairastavia ja ne, jotka hoitavat jatkuvasti vakavalle influenssalle erityisen alttiita henkilöitä (voimakkaasti immuunipuutteiset ja muut vakavasti sairaat henkilöt, perussairaat ja huonokuntoiset 65 vuotta täyttäneet, alle 6 kuukauden ikäiset vauvat, raskaana olevat naiset)

 • raskaana olevat naiset

 • alle 7-vuotiaat

 • kaikki 65 vuotta täyttäneet

 • sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat

 • vakavalle influenssalle erityisen alttiiden lähipiiri

 • varusmiespalveluksen aloittavat

Maksuttoman rokotteen voivat saada myös vakavalle influenssalle erityisen alttiin henkilön lähipiiri. Sosiaali- ja terveysministeriö on muuttanut lähipiiriä koskevaa asetusta, jonka seurauksena lähipiiri ei enää ole niin laaja kuin aikaisempina vuosina ja tähän seikkaan pyydämme kiinnittämään huomiota aikoja varatessa.

Lähipiirillä tarkoitetaan henkilöitä, jotka

 • ovat toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen ihmiseen
 • ovat toistuvasti läheisessä kontaktissa sellaisen vakavalle influenssalle alttiin ihmisen kanssa, jota ei voida suojata influenssarokotteella.

Toistuvasti läheisellä kontaktilla tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilö asuu samassa asunnossa tai on viikoittain kasvotusten tekemisissä suojattavan ihmisen kanssa. Asetuksen muutoksella pyritään osaltaan varmistamaan, että kansallisen rokotusohjelman influenssarokotteet riittävät influenssarokotusten kohderyhmille.
Jos et kuulu riskiryhmään, mutta haluat suojautua influenssaa vastaan, voit hankkia rokotteen itse. Esimerkiksi moni työnantaja tarjoaa influenssarokotusta työntekijöilleen. Reseptin saat helposti Pihlajalinnan terveyssovelluksen chatin kautta. Terveyssovellus palvelee kunta-asiakkaita terveyskeskuksen aukioloaikojen mukaisesti, katso ohje tästä. Reseptin saatuasi hae rokote apteekista ja varaa rokotusaika verkosta tai puhelimitse numerosta 040 480 3028 (arkisin klo 9–12) .

Marraskuu on influenssarokottamisen pääkuukausi, ajanvaraus aukeaa 27.10.

Toistaiseksi influenssarokotus on mahdollista saada vain ajanvarauksella. Rokotusaikoja avataan sitä mukaa, kun rokotteita kuntaan saadaan. Pyydämme suosimaan sähköistä ajanvarausta.
Mikäli sähköistä ajanvarausmahdollisuutta ei ole, voi ajan varata myös rokotusajanvarauspuhelimesta 040 480 3028 (arkisin klo 9–12).

Rokotukset aloitetaan vakavalle influenssalle erityisen alttiista henkilöistä sekä heitä hoitavasta sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöstä. Sen jälkeen rokotusta tarjotaan muille riskiryhmille.

1. Influenssarokotus rokotuspisteillä (Parkanon neuvolassa ja Kihniön terveyskeskuksessa päivätoiminnan tiloissa)

Sähköiseen ajanvaraukseen pääset tästä.

2. Influenssarokotus äitiys- ja lastenneuvoloissa, raskaana olevat ja alle 7-vuotiaat lapset

Influenssarokotus on mahdollista ottaa normaalin neuvolakäynnin yhteydessä. Jos toivot käynnin yhteydessä rokotusta useammalle henkilölle, ota yhteys neuvolan terveydenhoitajaan etukäteen.

3. Influenssarokotus kotihoidon/omaishoidon asiakkaille ja hoivakodeissa asuville

Jos olet kotihoidon tai omaishoidon asiakas, etkä pääse kulkemaan rokotuspisteelle, saat influenssarokotuksen näiden palvelujesi yhteydessä. Samassa taloudessa asuvat ilmaiseen rokotukseen oikeutetut henkilöt voidaan rokottaa kotikäynnin yhteydessä STM:n lähipiirin rokotuksia koskevan asetusmuutoksen astuttua voimaan. Hoivakotiasukkaat saavat rokotteen hoivakodissa.

4. Muille rokotukset

Muut kuin edellä mainittuihin riskiryhmiin kuuluvat voivat hankkia rokotteen apteekista reseptillä ja varata hoitajalle ajan rokotusta varten. Reseptin voit pyytää soittamalla numeroon 040 480 3028 (arkisin klo 9–12). Moni työnantaja myös tarjoaa työntekijöilleen rokotuksen työterveyshuollossa.

Turvallinen rokotus kaikille
Tulethan rokotukseen ainoastaan terveenä. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä. Saavu rokotuspaikalle vasta mahdollisimman lähellä rokotusaikaasi, etteivät odotustilat ruuhkautuisi. Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Ota Kela-korttisi valmiiksi esille. Rokotustilannetta varten kannattaa pukeutua niin, että olkavarsi on helppo paljastaa.

Kauden 2021–2022 influenssarokote
Influenssakaudella 2021–2022 rokotusohjelmassa tarjotaan

• pistettävää VaxigripTetra-rokotetta kaikille ikäryhmille

• FluenzTetra-nenäsumuterokotetta 2–6-vuotiaille

Rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Se ei suojaa flunssalta eli nuhakuumeelta.

Influenssarokote vähentää

 • influenssasta johtuvia kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja

 • vakavan influenssan ilmaantuvuutta

 • jälkitauteja, kuten korvatulehduksia, keuhkoputkentulehduksia, keuhkokuumeita sekä sydäninfarkteja ja aivoverenkierron häiriöitä

 • influenssatartuntoja: kun henkilö ei sairastu, hän ei tartuta muita

Millainen on influenssarokotteiden suojateho? Suojan syntymiseen menee noin 2 viikkoa. Influenssarokotteiden suojateho vaihtelee kaudesta toiseen. Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.

Influenssarokotteen antama suoja kestää noin vuoden verran.

Influenssarokotteen tehoon vaikuttavat monet tekijät, kuten

• mitkä virukset aiheuttavat kunakin kautena epidemioita

• kuinka hyvin rokotevirukset vastaavat niitä viruksia, jotka aiheuttavat epidemioita

• rokotteen ominaisuudet, kuten tehosteaineet

• kuinka hyvin rokotettu kykenee muodostamaan suojaa. Suojatehon muodostumiseen vaikuttavat myös rokotettavan ikä, perustaudit sekä käytetyt lääkkeet.

Mitä haittoja influenssarokotteesta voi olla?

Kaikilla rokotteilla voi olla haittavaikutuksia, mutta ne ovat yleensä ohimeneviä ja niitä esiintyy vain pienellä osalla rokotetuista.

Pistettävän influenssarokotteen jälkeen rokotuskohta saattaa punoittaa ja aristaa. Nenäsumuterokotteen jälkeen nenä voi olla tukkoinen ja nuhainen. Jos rokotettava saa influenssatartunnan ennen kuin suoja on syntynyt, hän voi sairastua influenssaan. Haittaa rokotuksesta ei tällöinkään ole, tavallista vaikeampaa tautia ei ole odotettavissa.