21.1.2022 Eristyskäytännöt muuttuvat – sairasta hengitystieinfektio kotona

Pirkanmaalla luovutaan tartuntatautilain mukaisista eristyspäätöksistä. Koska koronatilanne on nopeasti huonontunut, tartunnan saaneiden tulee eristäytyä omaehtoisesti ja ilmoittaa altistumisesta henkilöille, joiden kanssa on ollut lähikontaktissa.

Positiivisen koronavirustestituloksen saaneille ei enää soiteta puhelimitse. Toimintaohjeita Tays:n verkkosivuilta positiivisen koronavirustestituloksen saaneille: Usein kysyttyjä kysymyksiä koronavirusinfektiosta, eristyksestä ja karanteenista

Vältä kontakteja oireisena

Jos olet oireinen, jää kotiin ja vältä kontakteja muihin, kunnes oireet ovat lievittyneet. Jos yleisvointisi on hyvä, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon tai hakeutua koronavirustestiin. Voit halutessasi tehdä koronakotitestin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeen mukaan koronavirusoireisen henkilön tulee välttää oman talouden ulkopuolisiin henkilöihin kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan.

Koronavirustestausta on kohdennettu

Kansallisen linjauksen mukaan pandemiavaiheessa ei ole enää tarvetta tunnistaa yksittäisen potilaan taudinaiheuttajaa, vaan taudinaiheuttajan selvittely tulee kohdentaa vakavasti sairaisiin potilaisiin. Terveydenhuollon testaus kohdennetaan tämän vuoksi nyt muun muassa vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluviin ja sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteleviin. Testauskriteerit näkyvät alla olevassa kuvassa. Sähköinen ajanvaraus koronavirustestaukseen poistuu käytöstä.

Kolmostien Terveyden toimintaohje infekftio-oireiselle

Normaalit sairauspoissaolokäytännöt käyttöön

Tarpeesta korvata ansionmenetys ei synny perustetta määrätä henkilöä eristykseen. Myöskään työnantaja ei voi vaatia työntekijältä eristyspäätöstä. Ansionmenetykset tuleekin korvata ensisijaisesti muilla tavoin kuin tartuntataudeista vastaavan lääkärin hallinnollisella päätöksellä. Korvaavia käytäntöjä voivat olla esimerkiksi normaalit sairauspäivärahakäytännöt tai työntekijän laajennettu oikeus olla poissa omalla ilmoituksella.

Lisätietoja TAYS:n tiedotteessa eristyskäytäntöjen muuttumisesta

Tarkempia ohjeita karanteenista ja eristyksestä PSHP:n ohjeissa:
Usein kysyttyjä kysymyksiä eristyksestä ja karanteenista